Weer en beste reistijd voor Corfu

Het weer en klimaat van Corfu is voor de meeste toeristen die een bezoek brengen aan dit bijzondere eiland een van de belangrijkste redenen. Natuurlijk is het lekkere eten, de pittoreske dorpjes, de bijzondere natuur en prachtige stranden ook belangrijk, maar zonder zon is dat een stuk minder aangenaam. De grootste kans op aangenaam vakantieweer heb je in de maanden juli en augustus, dit zijn dan gelijk ook de drukste periodes op het eiland. Is deze drukte niet voor jou dan kun je het beste in het voor of naseizoen een bezoek aan Corfu brengen. Het mediterrane klimaat op Corfu zorgt ervoor dat het eiland al jaren tot de populairste Griekse bestemmingen hoort.Klimaat van Corfu

Het eiland Corfu heeft een warm mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging in de Ionische zee. De invloed van deze zee zorgt er onder andere voor dat er maar weinig weersextremen op het eiland voorkomen. In de zomermaanden zorgt deze invloed voor de broodnodige verkoeling en in de winterperiode zakt door deze invloed het kwik wat minder hard. Het mediterrane klimaat van Corfu is te vergelijken met die van de meeste andere Griekse eilanden in de Middellandse Zee. Door de noordelijke ligging van het eiland kan het voorkomen dat de gemiddelde temperatuur op het eiland net iets lager uitvalt dan je zou verwachten. Dit is in de zomermaanden eerder een positief gegeven dan iets negatiefs. De wintermaanden zijn gemiddeld iets vochtiger dan je zou verwachten, dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat Corfu een opvallend groen eiland is en bijna het hele jaar blijft.

Zomermaanden

De populairste periode om een bezoek te brengen aan Corfu is tijdens de zomermaanden. In deze periode draait de toeristische sector op volle toeren en is het klimaat op zijn best. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er rond de dertig graden Celsius en zal in de avonduren tot net iets onder de twintig graden Celsius zakken. Dit zorgt er onder andere voor dat de avonden genoeg afkoelen en je niet altijd de airco aan hoeft te zetten. De zon schijnt in deze periode ongeveer elf tot twaalf uur per dag. De zon kan zo fel zijn dat je op de heetste uren van de dag de verkoeling van de zee, een zwembad of de schaduw zal moeten opzoeken. Ga je tijdens de zomermaanden in de zon zitten denk er dan aan om jezelf goed in te smeren met een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor.

Gure wintermaanden

De winterperiode in Corfu is niet de beste periode om een bezoek aan het eiland. De temperatuur ligt meestal ergens rond de tien graden Celsius en de kans op neerslag is er groot. Je mag er vanuit gaan dat het ongeveer de helft van alle dagen zal regen en dat de zon zich maar enkele uren per dag laat zien. Het merendeel van alle restaurants en hotels zijn gesloten in de wintermaanden. Dit zorgt ervoor dat sommige dorpen en badplaatsen in de wintermaanden bijna uitgestorven lijken, het personeel gaat terug naar huis en toeristen zijn er niet.

Voor- en naseizoen

Een steeds populairdere wordende periode om een bezoek te brengen aan Corfu is het voor- en naseizoen. Qua weer en klimaat moet je in de vroege lente- of late herfstmaanden een beetje geluk hebben, maar meestal kun je er al vroeg genieten van de zon en duurt het seizoen tot eind oktober. Het grote voordeel van deze maanden een bezoek te brengen aan Corfu is dat de extreme hitte niet meer aanwezig en dat het niet zo druk is als tijdens de hoogzomermaanden. De kans op langdurige neerslag is er wel hoger en de gemiddelde uren met zonneschijn zijn er een stuk lager. Op veel dagen is het aangenaam strandweer, in een T-shirt in de zon lukt op eigenlijk alle dagen of de regen moet roet in het eten gooien.

Neerslag

Gemiddeld valt er per jaar op Corfu iets meer dan duizend millimeter aan neerslag. Dit is voor Griekse begrippen aan de hoge kant. Op veel van de andere Griekse eilanden is de gemiddelde jaarlijkse neerslag een stuk lager. Gelukkig valt de meeste neerslag in de winterperiode en is de zomer er meestal erg droog, dus zul  je er als toerist weinig tot geen last van hebben. De hoge neerslagcijfers hebben als voordeel dat Corfu een relatief groen eiland is. December is normaal gesproken de natste maand van het jaar en heeft gemiddeld dertien dagen met neerslag. Juli is de droogste maand van het jaar met één dag neerslag.

Zonnekracht

De zonnekracht op Corfu is vooral in de zomermaanden hoog te noemen. Langere periode jezelf onbeschermd aan de zon op Corfu blootstellen is geen goed idee. Daarnaast is het verstandig om jezelf tijdens de heetste momenten van de dag niet in de zon te begeven. Zoek ergens de schaduw van een boom of een parasol op en draag wat bedekkende kleding. Wil je toch op deze momenten in de zon liggen, dan kun je het beste jezelf insmeren met een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Corfu zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Corfu. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Corfu