Steden en dorpen op Corfu

Er is op Corfu eigenlijk maar één echte stad te vinden dat is de hoofdstad Corfu-Stad, ook wel Kerkyra genoemd. Daarnaast zijn er nog een heleboel kleine dorpen en badplaatsen die verdeeld over het eiland heen liggen. Deze kleine dorpjes hebben niet meer dan vijfduizend inwoners, maar hebben vaak wel een belangrijke regionale functie voor badplaatsen en gehuchten die in de omgeving liggen. Langs de kust en aan de vele baaien die Corfu rijk is liggen meerdere voormalige vissersdorpjes die in de loop van de jaren uitgegroeid zijn tot populaire toeristische badplaatsen. Sommige van deze kustplaatsen zoals Kavos zijn in het geheel gericht op het massatoerisme terwijl andere nog hun authentieke karakter hebben weten te behouden. In de zomermaanden kan het inwonersaantal in deze kustplaatsen verveelvoudigen.Kerkyra

Kerkyra of Corfu-stad is de grootste, belangrijkste en hoofdstad van het eiland Corfu. In de stad woont ongeveer een kwart van de hele bevolking van het eiland. Het is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het eiland.
Als aan komt rijden of varen dan zie je dat de stad wordt gedomineerd door twee grote vestingen. De grootste en oudste is al ontstaan tijdens de tijd van de Byzantijnen. Mede door de aanwezigheid van de twee forten en het unieke stratenpatroon van Corfu-Stad staat het gehele centrum op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
Een bezoek aan Corfu-Stad is zeker een aanrader tijdens je vakantie op Corfu. Het middeleeuwse stratenpatroon zorgt ervoor dat het lijkt alsof je in een mierennest terecht bent gekomen, terwijl de grote brede boulevard in Franse stijl oogt of er alle ruimte is. Wil je alle bezienswaardigheden van Kerkyra zien dan zul je niet genoeg hebben aan één dag, maar je krijgt wel een goede indruk van de stad. Belangrijkste bezienswaardigheden van Corfu stad zijn de Oude en Nieuwe Vesting, het Archeologisch museum, het Aziatisch museum dat gevestigd is in het Paleis van Sint-Michaël en Sint-George en de Sint-Spyridonkerk.

Lefkimmi

Lefkimmi is na de hoofdstad Kerkyra de grootste plaats op Corfu, toch heeft het dorpje maar vierduizend inwoners. Lefkimmi bestaat uit twee delen, een hoger gelegen deel en een deel dat aan de kust ligt. Het merendeel van de toeristen komen niet verder dan het lagergelegen deel van het dorp. Dit is dan ook het mooiste en leukste deel van Lefkimmi. Het dorp wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Petridis. Rondom de brug over de rivier zijn de leukste restaurants en winkeltjes van het dorp te vinden. Op enkele oude kerken en een klooster na zijn er weinig bezienswaardigheden in Lefkimmi te vinden. Lefimmi ligt niet aan de kust, verblijf je tijdens je vakantie op Corfu in deze plaats dan zul je in de omgeving op zoek moeten naar een strand. Bij Kavos of Alikes zijn enkele stranden mooie te vinden.

Pelekas

Het dorpje Pelekas is te vinden in het westelijk deel van Corfu op ongeveer dezelfde hoogte als de hoofdstad Kerkyra. Het dorp ligt boven op een 220 meter hoge heuvel waarvan je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Het uitkijkpunt net buiten het dorp staat bekend als de keizerstroon. Je hebt er een 360 graden uitzicht over de omgeving van Pelekas. Het uitzichtpunt draagt de naam keizerskroon omdat keizer Wilhelm de Tweede met regelmaat met zonsondergang op deze plaats te vinden was.
Pelekas is al een oud dorp dat waarschijnlijk ergens in de zestiende of zeventiende eeuw is gesticht. De twee belangrijkste bouwwerken in het dorp zijn de kerken uit de achttiende eeuw. Pelekas is een relatief rustig dorp waar niet heel veel toeristen komen, de toeristen die wel een bezoek brengen aan het kom, komen in de meeste gevallen voor het uitzichtpunt.

Kavos

Kavos is uitgegroeid van slaperig vissersdorpje tot de jongeren bestemming van Corfu. Kavos wordt hierdoor wel eens het Chersonissos van Corfu genoemd. Het centrum van de badplaats bestaat vooral uit discotheken, bars en toeristische winkeltjes. In Kavos zul je weinig tot geen authentiek Griekse straatjes of pleinen tegenkomen.
De stranden zijn in de zomermaanden gevuld met zonnende jongeren die, bij aan het komen zijn van een kater. Kavos heeft een drie kilometer lang strand waar je parasols en ligbedden kunt huren.
Ben je in Pvos en wil je toch wat van de cultuur van het eiland zien, dan kun je naar het Panayia Arkoudillas klooster op het meest zuidelijke puntje van Corfu.

Benitses

Benitses is een van de populairste toeristische bestemmingen in het zuidoostelijke deel van het Corfu. Rondom het dorpje zijn veel grote hotels, b&b en appartementen te vinden. In de avonduren komt het merendeel van deze toeristen naar het centrale plein om er te eten. Dit plein is zeker op warme zomeravonden tot laat gezellig. Overdag kun je er heerlijk op een van de stranden liggen of verkoeling zoeken in de zee.
Als je een wandeling maakt in het dorp kun je oude Romeinse baden tegenkomen. De belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving van het dorp is het voormalige paleis van keizerin Sissi, het Achilleon. Op loopafstand van het centrum is een schelpenmuseum.

Agios Gordios

De badplaats Agios Gordios ligt in het westelijke deel van het eiland Corfu. De badplaats ligt op iets meer dan twintig minuten rijden van de hoofdstad Kerkyra, de weg die je volgt, is niet bijzonder, maar de laatste kilometer heb je een schitterend uitzicht over het Agios Gordios en zijn stranden. Eenmaal in Agios Gordios is de grootste uitdaging waar ga je de auto parkeren. Er zijn in het drop enkele parkeerplaatsen, maar die zijn in de zomermaanden vaak al vroeg vol. Hierdoor moet je wat langer lopen om uiteindelijk bij het strand uit te komen. Dit is overigens geen hele vervelende wandeling omdat je langs de terrassen winkeltjes van het dorp loopt. Direct aan het strand zijn verschillende tavernes en eettentjes te vinden. Tijdens ons bezoek aan het dorpje hebben we prima gegeten bij de Alobar, een strandtent iets ten noorden van de hoofdstraat.

Agios Georgios

Agios Georgios is een populaire toeristische bestemming in het noordwesten van Corfu. Het dorpje staat voornamelijk bekend vanwege zijn prachtige stranden. De stranden van Agios Georgios horen tot de langste en breedste van het hele eiland, hierdoor oogt het wat, minder druk en massaal dan op veel andere stranden. Het dorpje zelf stelt niet al te veel voor. Er is niet echt een centrum alleen in de omgeving van het strand zijn er enkele restaurants en hotels. Vanaf het hoger gelegen Afionas heb je een prachtig uitzicht over de lange brede zandstranden van Agios Georgios.Paleokastritsa

Paleokastritsa is een van de oudste en meeste geliefde badplaatsen van Corfu. De badplaats is te vinden in het westelijke deel van het eiland op ongeveer twintig kilometer van de hoofdstad Kerkyra. Er zijn bij Paleokastritsa verschillende kleine zandstrandjes, in de zomermaanden is het soms wel even zoeken naar een plaatsje. Anders dan in de meeste plaatsen is er bij Paleokastritsa opvallend veel parkeerplek. Er zijn in en om Paleokastritsa meerdere hotels en B&B’s te vinden, maar omdat de plaats zo geliefd is zullen deze snel vol zitten.
Belangrijkste bezienswaardigheid van de kustplaats is het klooster Panagias Palaiokastritsa. Dit klooster ligt op een schiereilandje dat recht voor het dorpje ligt. Andere bezienswaardigheden in de omgeving van het fort Angelókastro en het in de bergen gelegen dorp Lakones.

Afionas

Afionas hoort tot de mooiste dorpjes van Corfu. Afionas staat bekend als een kleurrijk dorp vanwege de vele bloemen en planten. Overal in het dorp kom je prachtige gekleurde bougainvilles en andere bloemen tegen. Het dorp staat voornamelijk bekend vanwege zijn prachtige uitzicht. Als je het dorp uitloopt richting de zoo, kom je uiteindelijk uit op een uitzichtpunt met rede bankjes. Vanaf dit punt heb een goed uitzicht op de stranden van Agios Georgios Pagon en het eilandje Nisída Karávi. Het beste moment om dit uitzichtpunt te bezoeken is tijdens de zonsondergang. Kun je daarna gelijk gaan in van de restaurantjes die in de buurt van het uitzichtpunt liggen.

Agios Stefanos

Agios Stefanos is een kleine badplaats in het noordwesten van Corfu. Het is een populaire bestemming vanwege zijn prachtige uitgestrekte strand. Achter de stranden liggen gelijk de hoge heuvels van het binnenland, wat de stranden nog aantrekkelijker maakt. Bijkomend voordeel is dat een groot deel van het strand van Agios Stefanos is ingericht als parkeerplaats. Je dus tot op het strand rijden met je huurauto. Dit scheelt een hoop lopen. Anders dan veel van de andere badplaatsen op Corfu richt het toerisme in Agios Stefanos zich voornamelijk op gezinnen met kinderen en echtparen. Het dorpje ligt iets verder van het strand af. Aan het strand zijn wel meerdere tavernes en eettentjes te vinden.

Sidari

Sidari is een populaire toeristische badplaats in het noordelijke deel van Corfu. Het ligt op een steenworp van een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van het eiland, het Canal D’Amour. De zandsteenrotsen vormen voor een groot deel de kustlijn ten westen van het dorp. Deze steile kliffen zorgen ervoor dat grote delen van de kust alleen per boot te bereiken zijn. Gelukkig zijn er in Sidari meer dan genoeg bootverhuurder te vinden die je meenemen langs dit bijzonder stukje kustlijn.
De kustplaats Sidari is voornamelijk bekend vanwege zijn lange zandstrand. In de zomermaanden is het hele strand gevuld met toeristen die genieten van een heerlijk zon, zee en strandvakantie in Sidari. Het centrum van Sidari is te vergelijken met de meeste toeristische kustplaatsen zoals je ze op Corfu tegenkomt.

Kassiopi

Net als veel van de kustplaatsen op Corfu was Kassiopi vroeger een vissersplaats, maar zijn de toeristen tegenwoordig de belangrijkste bron van inkomsten. Kassiopi heeft een prachtige hoefijzervormige baai waar verschillende restaurants en winkeltje aan liggen. Onder andere door deze unieke haven is Kassiopi uitgegroeid tot een van de populairste bestemmingen in het noordelijke deel van Corfu. Boven de haven kun je de resten zien van een Venetiaanse burcht en langs de kade staan meeree oude kanonnen opgesteld. Het dorpje heeft een mooi historisch centrum, in de hoofdstraat zijn opvallend veel luxe winkeltjes te vinden.
Wil je meer van de omgeving van Kassiopi zien dan kun je het beste een bootje huren. Er zijn rondom het dorp opvallend veel kleine de baaien en strandjes te vinden.

Gouvia

Het stadje Gouvia ligt op ongeveer acht kilometer van de hoofdstad Kerkyra en staat bekend als een populaire toeristische bestemming op Corfu. In Gouvia is de grootste jachthaven van Corfu te vinden. Voor de meeste toeristen die naar Corfu komen om te zeilen is Gouvia de begin- en eindbestemming. Er zitten in en rondom Gouvia meerdere grotere supermarkten waar je inkopen kunt doen voor je gaat zeilen.

De jachthaven van Gouvia heeft plaats voor meer dan duizend zeiljachten. Het grootste deel van het jaar zijn het merendeel van alle plaatsen gevuld. Bij de jachthaven zijn meerdere restaurants, een zwembad en een winkel te vinden. Wij hebben in Gouvia verbleven in hotel Telesilla, een van de meest gastvrije hotels waar we zijn geweest op Corfu. Het hotel heeft een eigen zwembad, rondom het zwembad wordt iedere avond het diner opgediend.

Kalami

Kalami is een klein kustplaatsje in het noordoosten van Corfu. Bij het dorpje is een klein strandje te vinden waar je parasols en ligbedden kunt huren. Belangrijkste bezienswaardigheid in Kalami is het ”White House” van schrijver Lawrence Durell. Over het leven van Lawrence Durell op Corfu is een serie gemaakt. De serie speelt zich af tussen 1935 en 1939 en is genaamd “The Durells”. Het Witte Huis is tegenwoordig een taverne en b&b. Het zou zelfs mogelijk zijn om in de voormalige werkkamer van de schrijver te kunnen overnachten.
Ben je in Kalami dan is het leuk om er een bootje te huren en de baaien en strandjes in de omgeving van het dorpje te gaan verkennen.