Handig om te weten

Ga je op vakantie naar Corfu en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Dan is het verstandig om je reis goed voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte, maar belangrijke informatie die van toepassing is voor je reis naar Corfu. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven en gecontroleerd bij de verschillende instanties. Mocht er iets niet of niet meer kloppen, neem dan eventjes contact met ons op, zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Op deze pagina staan natuurlijk niet alle informatie die je nodig hebt tijdens je vakantie op Corfu. We hebben ons best gedaan om de informatie die er staat zo volledig mogelijk te laten zijn.Alarmnummer

Net als in de rest van Europese Unie bel je op Corfu naar het gratis nummer 112 in het geval van nood. De Engelssprekende operator zorgt er vervolgens voor dat de juiste hulpdiensten (ambulance, politie en/of brandweer) in actie komen.

Alcohol

Officieel is de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol 18 jaar in Griekenland. Dat betekent dat je eigenlijk niet op stap zou kunnen als je jonger bent dan achttien jaar. Het aantal controles op leeftijd is echter beperkt, maar kunnen op Corfu wel voorkomen.

Geld

Op Corfu betaal je met de euro. Je hoeft vooraf geen geld te wisselen om naar Corfu op vakantie te gaan. Met je Nederlandse pinpas kun je zonder problemen of extra kosten geld opnemen. In een deel van de winkels en restaurants is het mogelijk om met een pinpas of creditcard te betalen. Let wel op dit is niet overal het geval. Genoeg contanten meenemen is dan ook een must. Pinautomaten zijn in de meeste grotere plaatsen wel te vinden, maar nog lang niet overal.

Baby's

Reis je met een baby of dreumes naar Corfu dan hoef je niet een heel arsenaal aan luiers of babyvoeding mee te nemen. Deze kun je op Corfu op veel plekken kopen. Wil je per se een bepaald merk hebben dat is het misschien niet onverstandig om je spullen wel uit Nederland mee te nemen. Wie op zoek gaat naar potjes babyvoeding die zal zien dat het aanbod veel kleiner is dan bij ons. Dat komt vooral omdat de lokale moeders hun kinderen zelden eten uit een potje voorschotelen.

Bosbranden

Op Corfu kunnen bosbranden voorkomen. Droge periodes in de zomer zorgen ervoor dat aanwezige beplanting en bebossen gemakkelijk vlam vat. Wees daarom op Corfu voorzichtig met sigarettenpeuken en open vuur. Het is de laatste jaren zelfs een aantal keren voorgekomen dat de branden zijn aangestoken. In het geval dat er bosbranden uitbreken in de buurt van jouw verblijfplek op Corfu, dan is het van belang om de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Drinkwater

Het leidingwater op Corfu is over het algemeen zonder problemen te drinken. Toch kan het zo zijn dat er een lichte chloorsmaak aan het water zit of een andere onaangename smaak heeft. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, koop dan flessen mineraalwater. Kijk dan wel altijd goed of de flessen nog niet geopend zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat leidingwater voor bronwater verkocht wordt.

Drugs

Het invoeren, verhandelen, gebruiken en in bezit hebben van verdovende middelen is verboden in Griekenland. Als je betrapt wordt met drugs of verdovende middelen is er een redelijke kans op (soms hoge) boetes en/of gevangenisstraf. Wees daarom verstandig en gebruik geen drugs in Griekenland.

Elektriciteit

Op Corfu en de rest van Griekenland gebruiken ze altijd dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland. Een adapter of reisstekker is dan ook niet nodig als je naar Corfu op vakantie gaat.

Feestdagen

Hieronder staan de landelijk gevierde feestdagen op Corfu vermeld. Tijdens deze dagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten. Ook voor musea en bezienswaardigheden kunnen er aangepaste openingstijden zijn.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Christus’ doop (Epiphanía)
7 maart – bevrijding van de Dodekanesos
25 maart – Maria-Boodschap (Evangelismós)
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Kímissis tís Theotókou
28 oktober – Ochi-dag
24 december – Kerstavond
25 december – Kerstmis

variabel (in februari of maart) – carnaval
variabel (in maart of april) – Goede Vrijdag
variabel (in maart of april) – Grieks Pasen

Het Griekse Pasen valt meestal niet gelijk met het Christelijke Paasfeest. Pasen is voor de Grieken het belangrijkste feest van het jaar. Het gehele Paasweekeinde (vanaf Goede Vrijdag) ligt het normale dagelijks leven vrijwel stil en is men massaal bezig met de vieringen rondom dit Heilige weekeinde.

Fooien

Het salaris van het bedienend personeel en andere mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn ligt in de regel niet zo hoog. Een fooi is daarom meer dan welkom. Reken je af na een etentje of een drankje, laat dan ongeveer tien procent van het totaalbedrag achter op tafel. Een fooi is echter wel iets wat je geeft als je tevreden bent over de bediening en service, is deze niet naar wens of ronduit slecht te nomen dan ben je natuurlijk niet verplicht om fooi te geven.

Bij taxichauffeurs rond je af naar boven. Houd ook hier een richtlijn van tien procent af. Ben je blij met je gids na een excursie, geef dan een paar euro fooi per reisgezelschap.

Insecten en andere dieren

Op Corfu kun je met allerlei soorten insecten en andere dieren te maken krijgen. Zo komen er op het eiland redelijk veel muggen voor. Het verschilt wel erg van plaats tot plaats. Gek genoeg heb je er op veel plaatsen zelfs aan zee last van. Ga je dineren doe dan een lange broek aan en neem een vestje met lange mouwen mee om de kans op beten zo klein mogelijk te maken. Daarnaast kun je natuurlijk gebruik maken van van anti-insectenmiddelen zoals DEET

Op rotsachtige stranden is er kans op zwarte zee-egels. Op het moment dat je op een zee-egel gaat staan breken de stekels af in je voet. Erg pijnlijk! Je moet deze stekels met een pincet verwijderen. Met waterschoenen, die overal op het eiland te koop zijn, kun je voorkomen dat een zee-egel je pijn kan doen.

Internet en bellen

Op de meeste plaatsen op Corfu is het bereik goed tot zeer goed, op slecht enkele afgelegen plaatsen is er geen signaal te bekennen. Griekenland hoort tot de Europese Unie en je kunt je internetbundel zonder extra kosten gebruiken. Is je bundel bijna op, dan zijn er genoeg plaatsen waar je gratis van de wifi gebruik kunt maken. Zo goed als ieder restaurant of hotel biedt deze functie aan.

De kwaliteit van deze gratis wifipunten laat vaak te wensen over. Zeker als er veel mensen tegelijkertijd gebruik van maken.

Fotograferen

Het is niet overal toegestaan om te fotograferen of te filmen. Dit staat in de meeste gevallen aangegeven met een bord. Militaire gebouwen, politieagenten, vliegvelden en dergelijke vallen allemaal onder deze regeling. Daarnaast zie je op veel plaatsen staan dat het niet toegestaan is om binnenin kastelen, kerken of andere bezienswaardigheden te fotograferen. Het is wel zo netjes om dit te respecteren.

Openingstijden

De openingstijden van winkels zijn erg afhankelijk van de plek en het seizoen. In de grote badplaatsen heb je zelfs winkels die 24 uur per dag geopend zijn voor de belangrijkste benodigdheden. De ‘normale’ winkels zijn meestal ’s morgens van 9 tot ongeveer 14 uur open en op dinsdag, donderdag en vrijdag ook vanaf 17 uur tot 20:00 of 20:30 uur. Toeristenwinkels zijn vaak de hele dag door geopend en sluiten later. Supermarkten zijn doordeweeks van 8 tot 22 uur open en op zaterdag van 8 tot 18 uur.

Taal

De officiële taal op Corfu is net als in de rest van het land; Grieks. Engels wordt als secundaire taal gebruikt om toeristen voor te lichten. Zo zie je de wegwijzers langs de weg vaak eerst in het Grieks staan, waarna er nog een tweede routebord staat waar de plaatsnamen in het Engels aangegeven staan. Wie zich vooral op de toeristische plekken bevindt die kan zich met Engels prima redden. Vrijwel iedereen op Corfu die geregeld met toeristen te maken heeft die spreekt Engels. Een enkele Griek spreekt zelfs wat Duits of Nederlands.

Tijdsverschil

Griekenland ligt in een andere tijdzone dan Nederland en België. Hierdoor ontstaat er een tijdsverschil van 1 uur. In Griekenland is het altijd één uur later. Dit geldt zowel in de zomertijd als in de wintertijd, omdat Griekenland meedoet aan de zomertijdregeling. Houd er rekening mee dat de aankomsttijden en vertrektijden op vliegtickets en in reisschema’s altijd uitgaan van de lokale tijd. Daarom lijkt het alsof de vlucht van Nederland naar Corfu een uur langer duurt dan de terugvlucht.

Toiletten

Het aantal openbare toiletten op Corfu is beperkt. Het beste kun je een toilet opzoeken in een plaatselijke horecagelegenheid. Het doorspoelen van toiletpapier is op veel plekken op het eiland niet toegestaan. De afvoer kan dit niet verwerken met als gevolg dat het toilet verstopt kan raken en kan overstromen. Toiletpapier dient in de emmertjes gegooid te worden die bij de WC-potten staan.

Veiligheid

De criminaliteitscijfers op Corfu zijn laag. Toch zijn toeristen altijd gemakkelijke prooien voor dieven. Let daarom goed op je geld en je dure spullen zoals mobiele telefoons, tablets, sieraden en fotocamera’s. Wees tijdens je vakantie altijd op je hoede. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto of onbeheerd op het strand. Een trip naar het politiebureau voor aangifte kan je vakantie flink verpesten. De grootste kans om slachtoffer te worden van een gauwdief of zakkenroller is bij de bekendste toeristische bezienswaardigheden en in het openbaar vervoer.