Bezienswaardigheden op Corfu

Er zijn Corfu tientallen bezienswaardigheden te vinden. Het merendeel van deze bezienswaardigheden hebben iets of alles te maken met de lange en bewogen geschiedenis van het eiland. Zo kon je in de hoofdstad Kerkyra de Oude Vesting tegen die vroeger het eiland moest verdedigen tegen aanvallen van buitenaf, staat in Gastouri het paleis van keizerin Sissi en kom in het noordelijke deel het verlaten dorp Old Perthia tegen. Vanzelfsprekend zijn er op het eiland natuurlijke bezienswaardigheden te vinden. Zo kun je de Panthokrator, de hoogte berg van het eiland, beklimmen of een bezoek brengen aan het eilandje Paxos. Kortom Wil je tijdens je vakantie op Corfu meer zien en doen dan alleen op het strand liggen dan zijn er meer dan genoeg opties. Het merendeel van de onderstaande bezienswaardigheden kun je bezoeken tijdens een excursie. Is dat niets voor jou dan kun je natuurlijk een auto huren en zelf het eiland verkennen.



Achilleon

Achilleon is zonder twijfel de bekendste bezienswaardigheid van Corfu. Het voormalige paleis van de Oostenrijkse keizerin Sissi in Gastouri staat bij de meeste toeristen hoog op het verlanglijstje. Wil je de voormalige verblijven bezoeken dan kun je het beste op tijd richting het dorpje rijden. Dit is het moment van de dag dat het kasteel nog niet overspoeld wordt door de toeristen en je nog op een redelijk normale manier door het paleis en de tuinen kunt wandelen.
Het paleis is gebouwd van 1890 tot 1892 in opdracht van Keizerin Sissi, die in de jaren daarvoor meerdere malen op het eiland was geweest om te kuren. Ze liet het paleis bouwen classicistische stijl en rijkelijk decoreren met neo-klassieke beelden. Het paleis werd vernoemd naar haar favoriete held Achilles en in de tuin liet ze een beeld plaatsen van een stervende Achilles. Na de dood van Keizerin Sissi kwam het paleis in handen van keizer Wilhelm de Tweede, die verschillende aanpassingen liet aanbrengen.
Tegenwoordig doet het paleis dienst als museum en toeristisch trekpleister. Om het museum te kunnen bezoeken moet je een entree betalen. Op de drukkere dagen kan het voorkomen dat je even in de rij moet staan voordat je naar binnen mag. Wil je echt alles over Achilleon weten dan kun je het beste een rondleiding met gids boeken.

Keizerstroon

In het dorpje Pelekas kom je de keizerskroon tegen. Dit is op de Pantokrator na, misschien wel het mooiste uitzicht dat je hebt op Corfu. De uitkijkplaats is vernoemd naar keizer Wilhelm de Tweede die verbleef in het Achilleon, maar regelmatig op deze plaats te vinden was om van de zonsondergang te genieten. Om bij de keizerskroon te komen moet je eerst door de smalle straatjes van Pelekas rijden om vervolgens via enkele haarspeldbochten bij het uitzichtpunt uit te komen. Op het hoogste punt is nu een brug en een uitkijktoren gebouwd. Op de uitkijktoren staat een verrekijker zodat je nog beter van het uitzicht kunt genieten. Het beste moment om dit uitzichtpunt te bezoeken is natuurlijk tegen zonsondergang.

Canal D’Amour

Het Canal D’Amour is een van de bekendste bezienswaardigheden van Corfu. Het is te vinden iets ten westen van het dorpje Sidari. Het is niet de eerste krijtrotsen die je tegenkomt vanaf het dorp, maar de krijtrotsen die op het uiterste noordwestelijke deel van eiland liggen. Je kunt de tocht helemaal met de auto maken, maar de meeste kiezen ervoor om het laatste te voet te doen. Eenmaal beneden kun je de krijtrotsen voor een deel beklimmen of vaartocht maken met een boot. Ooit zou er een poort zijn geweest. Als je deze onderdoor zou zwemmen zou je geluk in de liefde hebben. De weg naar Canal D’Amour is onverhard en zeker niet de beste, ben je er om te wandelen dan kun je het beste voor geschikt schoeisel zorgen.

Vlacherna klooster

Het Vlacherna klooster, lokaal beter bekend als het Ekklisia Panagias Vlachernon, is onder andere door zijn bijzonder ligging een van de mooiste bezienswaardigheden van Corfu. Het eilandje waar het witte klooster op te vinden is, hoort tot de meest gefotografeerde plaatsen van Corfu. De mooiste foto’s maak je vanaf de brug die de twee delen van de baai met elkaar verbindt of vanaf boven op de rots achter het klooster. Achter het Vlacherna klooster ligt het eilandje Pontikonsi, dit eiland zou volgens de legende het schip van Odysseus zijn dat door Poseidon zou zijn versteend. Tegenwoordig vormen beide eilandjes een populaire toeristische attractie. Met een veerdienst kun je vanuit het klooster naar Pontikonsi varen.

Old Perithia

Het voormalige dorpje Old Perithia is een van de plaatsen die tot het beschermd Grieks erfgoed horen. Het hoort tot de oudste en best bewaarde voorbeelden van een bergdorp op Corfu. Tegenwoordig is het dorpje een populaire toeristische bezienswaardigheid. Na kilometers door een niemandsland te hebben gereden kom je aan op een plaats waar behoorlijk wat auto’s geparkeerd staan en af en toe zelfs een touringbus. Het dorp bestaat voornamelijk uit ruïnes en enkele tavernes. In deze tavernes kun je traditionele gerechten uit Corfu proeven. Waar we onze lunch nuttigden konden we zelfgemaakte tsitsimbirra (gemberbier) proeven. Volgens de eigenaar was zijn grootvader daar vroeger mee begonnen en werd dat recept nog steeds gebruikt. In de omgeving van Old Perithia kun je prachtige wandelingen maken.

De Loutses grot

De Loutses grot is een wat minder bekende bezienswaardigheid op Corfu, maar ben je in de buurt van het dorpjes Loutstes of onderweg om het dorp Old Perithia te bezoeken dan is de Loutses grot een leuke en bijzondere tussenstop. De grot bevindt zich boven op een heuvel in de omgeving van het dorpje Loutses. Vanuit Loutses moet je enkele kilometers een smal weggetje volgen om uiteindelijk op een parkeerplaats uit te komen. De weg ernaartoe is zo smal dat je hoopt geen tegenliggers te zien. Eenmaal boven volg je een weggetje dat naar de grot leidt. Het is een slecht begaanbaar pad, waar behoorlijk wat hoogtemeters worden overbrugd. Ineens sta je voor de opening van een enorme grot. De grot betreden is geen optie maar je kun vanaf enkele punten goed de grot inkijken. Je ziet er wat kleine stalagmieten en stalactieten en dat de bodem bedekt is met algen. In de wintermaanden staat er een laag water in de grot.

Pantokrator

De Pantokrator is met 906 meter de hoogste berg van Corfu. Met helder weer kun je vanaf de top van deze berg het hele eiland zien en grote stukken van het Griekse vasteland en Albanië. Wil je naar de top van de Pantokrator dan zul je een behoorlijk pittige rit moeten maken over smallen wegen en talloze haarspeldbochten. Eenmaal boven word je getrakteerd op een prachtig uitzicht, wat de rit zeker waard is. Jammer is wel dat boven op de Pantokrator een groot telecommunicatie station is gevestigd. Er staan tientallen masten en de generators maken er een behoorlijk lawaai. Zelfs het prachtige klooster op de top wordt overschaduwd door een enorme toren die er bovenop is gebouwd. Om even bij te komen van de rit kun je wat eten en drinken bij het restaurantje op de top.

Korision Meer

Het Korision Meer is het grootste meer van het eiland Corfu. Het meer is ongeveer vijf kilometer lang en zo’n honderd tot tweehonderd meter breed. Het staat via een klein kanaal in verbinding met de zee, wat ervoor zorgt dat het meer voornamelijk uit zout water bestaat. In de wintermaanden is het meer en de moerassen eromheen een geliefde plaats voor vogels om te overwinteren. In de zomermaanden zijn de stranden in de omgeving van het meer geliefd bij toeristen. Hoe verder je de weg afrijdt hoe rustiger en meer verlaten de stranden worden. De stranden helemaal achteraan de weg worden gebruikt als naaktstranden.
Heb je geen zin om op het strand te liggen dan kun je in de omgeving van het meer prachtige wandelingen door de natuur maken. Onderweg heb je meerdere malen een prachtig uitzicht op het Korision Meer.

Byzantijnsmuseum

Het Byzantijnsmuseum in de hoofdstad Kerkyra is een van de belangrijkste musea van het hele eiland. Het museum is te vinden aan de rand van het historische centrum in de voormalige Panagia Antivouniotissa kerk. De kerk is gebouwd aan het einde van de vijftiende eeuw en heeft een van de mooiste en meest gedetailleerde interieur van het eiland. De wanden van de kerk zijn bedekt met muurschilderingen en iconen. Het plafond is rijkelijk versierd met reliëfs en decoraties. Het museum heeft redelijk korte openingstijden dus zorg dat je vooraf goed naar de exacte openingsuren kijkt.



Angelókastro

Het Byzantijnse fort Angelókastro is gebouwd in de twaalfde eeuw en was vroeger een van de belangrijkste verdedigingsmiddelen van het eiland. Het fort is gebouwd op een steile rots die hoog boven de Ionische zee uitsteekt. Het kasteel bijna iedere dag geopend voor het publiek. Je kunt met de auto tot de voet van het fort rijden en dan in ongeveer vijftien minuten naar boven lopen. Het weggetje naar het fort is smal, steil en soms erg slecht van kwaliteit. Toen we eenmaal beneden waren beland kwamen we erachter dat juist vandaag het fort gesloten was. Wat we wel te horen hebben gekregen is dat het fort meerdere malen het eiland beschermd heeft tegen aanvallen van de Ottomanen en dat dit onder andere door Angelókastro nooit gelukt is. Het uitzicht vanaf het fort zou fenomenaal moeten zijn. Angelókastro is dagelijks, behalve op maandag geopend voor het publiek.

Panagias Palaiokastritsa

Het klooster van Palaiokastritsa is te vinden boven op een heuvel bij het dorpje Palaiokastritsa. Vanaf het dorpje loop je in ongeveer twintig minuten naar het klooster. Eenmaal boven kun je tegen een kleine entree het klooster bezoeken. Je wandelt door de oude gangen van het klooster, brengt een bezoekje aan de kerk, de bijbehorende winkel en de terrassen. Eenmaal terug buiten de kloostermuren kun je gaan zitten op het terras dat wordt gerund door de monniken. Het beste moment om dit te doen is rond zonsondergang. De zonsondergang vanaf dit punt is namelijk fenomenaal.

Fort van Kerkyra

Het Fort van Kerkyra, lokaal bekend Palaió Froúrio is de oude vesting die in vroeger dagen de stad beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het huidige fort is gebouwd door de Venetianen die hun fortificaties bouwden op de resten van de nog veel oudere Byzantijnse fortificaties. Een van de belangrijkste veranderingen die de Venetianen aanbrachten was de slotgracht tussen het fort en de stad, die van het fort een eiland maakte. Nog steeds moet je een brug oversteken voordat je het fort kunt betreden. Door de jaren heen werden de fortificatie steeds verder uitgebreid en werd het langzaamaan een onneembaar fort. Tot driemaal toe wist het aanvallen van de Ottomanen af te slaan. Helaas werd het in 1718 getroffen door een blikseminslag waarbij de kruitopslag explodeerde dit zorgde op zijn beur voor een kettingreactie waarbij een groot deel van het fort werd verwoest. Deze verwoestingen zijn nog steeds te zien te zien als je over de oude vesting aan het wandelen bent. Tegenwoordig is een deel van het fort in gebruik als bibliotheek, maar wordt het merendeel gebruikt als toeristische bezienswaardigheid. Om alle onderdelen van het kasteel te kunnen bezoeken heb je minimaal enkele uren nodig. Gelukkig zijn er op het terrein van het fort enkele bars en restaurants te vinden. Leuk weetje is dat het fort gebruikt is bij de filmopnames van de James Bond “For Your Eyes Only”

Paxos

Officieel is het eilandje Paxos natuurlijk geen bezienswaardigheid op Corfu, toch is dit naburige eilandje zeker de moeite van het bezoeken waard. Vanaf Corfu vertrekken dagelijks meerdere veerdiensten naar Gaios; de hoofdstad van Paxos. Gaios is een leuk klein dorpjes dat voornamelijk leeft van de visserij en de toeristen die er komen. Vanuit Gaios kun je verschillende wandelingen maken over het eiland. De mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheid van het eiland is de rotspoort Tripithi. Vanuit Gaios is het ongeveer een uurtje lopen naar dit bijzondere plekje. Wil je nog meer van het eiland zien dat zijn de rotspunt Otholithos en de Ipapantigrot aanraders. Naast Paxos ligt het eilandje Antipaxos, nog kleiner en nog minder inwoners dan Paxos.

Museum voor Aziatische kunst

In het paleis van HH. Michael en Joris is een museum dat je niet zo snel zou verwachten op Corfu. Zeker niet dat het museum al in 1927 voor het eerst zijn deuren openden. In het Paleis van HH. Michael en Joris in Kerkyra is het museum voor Aziatische kunst gevestigd. Het museum beschikt over een enorme collectie die in totaal uit meer dan tienduizend stukken bestaat. Het museum is ontstaan nadat Gregory Manos zijn collectie schonk aan het eiland. Deze collectie bestond hoofdzakelijk uit Chinees en Japanse kunstwerken, later werden er stukken uit andere Aziatische delen aan het museum toegevoegd. Het museum voor Aziatische kunst is een aanrader tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Corfu. Om alle delen van het museum op je gemak te kunnen bezoeken moet je minimaal een uurtje of twee uittrekken, en goede indruk lukt in minder dan een uur.

Mon Repos

Mon Repos is een villa en een park iets ten zuiden van de hoofdstad Kerkyra. Het park ligt op loop en fietsafstand van de hoofdstad vandaan en is ideaal voor de toeristen die even de drukte van de stad achter zich willen laten. In Kerkyra krioelen duizenden mensen door de smalle straatjes, in Mon Repos lopen maar enkele toeristen rond. Het middelpunt van het park wordt gevormd door de villa, die tegenwoordig dienstdoet als museum. Het is een klein museum waar je enkele stijlkamers kunt bekijken en enkele bodemvondsten die in de omgeving zijn gedaan.
Rondom de villa zijn meerdere opgravingen te vinden. Zo kom je er de resten van een oude kerk, de tempel van de Godin Hera en delen van de oude stadsmuur te zien. Als je nog iets verder het park inloopt kom je uiteindelijk uit bij een oude aanlegsteiger. Vanaf deze steiger heb je een prachtig uitzicht op het park. Het park kan gratis bezocht worden, voor het museum en de villa moet een kleine entree betaald worden.

Sint-Spyridonkerk

De bekendste en waarschijnlijk mooiste kerk van Corfu is de Sint-Spyridonkerk, lokaal beter bekend als de Agios Spyrídonas. De kerk is in het tweede deel van de zestiende eeuw gebouwd en bevat de relieken van Sint-Spyridon. Deze heilige is geboren op Cyprus waar hij in eerste instantie ook begraven werd. Nadat de Turken Cyprus innamen werden zijn stoffelijke resten mee naar Constantinopel meegenomen waar ze later weer gevonden werden en naar Corfu gebracht. Ieder jaar met Palmpasen wordt er een processie houden met deze resten als middelpunt. De Sint-Spyridonkerk verschilt aan de binnenzijde niet veel van de meeste Grieks-Orthodoxe kerken. Enige echt opvallende verschil is de dubbele sarcofaag waar de resten van Sint-Spyridon liggen. Net als in alle andere Grieks-orthodoxe kerken is het niet toegestaan om te fotograferen in de kerk. Leuk weetje is dat de kerktoren van de Sint-Spyridonkerk de hoogste is van Corfu.